Radionica za članove Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije

Dana 26.02.2016. u prostoru županijske vijećnice Brodsko-posavske županije održana je prva radionica za članove Vijeća nacionalnih manjina.

Radionici koju je vodio prof. Zvonimir Lauc, odazvalo se 7 članova Vijeća srpske nacionalne manjine i 5 članova Vijeća romske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije. Tema prve uvodne radionice bila je „Društveni razvitak RH - regionalna i lokalna samouprava - funkcioniranje i poteškoće u praksi“.

Tijekom dvosatnog predavanja prof. Lauc je nazočnima pobliže objasnio funkcioniranje vlasti u RH – (trodioba vlasti), koji su zakoni na snazi, a tiču se funkcioniranja regionalne i lokalne samouprave te koje su poteškoće u primjeni zakonskih normi u praksi. U svom izlaganju spomenuo je značaj regionalne i lokalne samouprave navodeći da je za učinkovito funkcioniranje zajednice važna jaka samouprava jer se sistem treba izgrađivati odozdo. Također je naglasio kako je europski prosjek izdvajanja državnog proračuna na regionalnu i lokalnu samoupravu 20-30%, dok je u RH to svega 11% s tim da  5% otpada na Grad Zagreb dok 6% dobivaju ostale jedinice regionalne i lokalne samouprave na području RH. Navodeći ovaj primjer naglasio je kako se ne može govoriti o kvalitetnom i učinkovitom funkcioniranju regionalne i lokalne samouprave ukoliko nema dovoljno financijskih sredstava.

Nazočni članovi Vijeća su izrazili svoje zadovoljstvo predavanjem te naglasili potrebu održavanja edukacija o značaju i načinu rada Vijeća nacionalnih manjina.

Radionica za Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije je održana u sklopu projekta Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj“ koji se financira sredstvima pomoći Europske unije iz programa IPA 2012 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava“ i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.