Radionica za Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda

Dana 31.03.2016. održana je druga radionica za Vijeća nacionalnih manjina s temom „Lokalna samouprava i ljudska prava“.

Radionica se održala u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije te joj je nazočilo 5 članova Vijeća romske i 7 članova Vijeća srpske nacionalne manjine.

Voditelj radionice, prof. Lauc je tijekom izlaganja pojasnio važnost lokalne i regionalne samouprave na području RH te koji je značaj i utjecaj lokalne samouprave na području EU-a.

Posebno se osvrnuo na postojanje Europske povelje o lokalnoj samoupravi koju je RH ratificirala i tim činom se obvezala na poštivanje i primjenjivanje odredbi Povelje. Kako bi lokalna i regionalna samouprava mogle funkcionirati i izvršavati sve zadatke iz svog djelokruga nužno je provesti decentralizaciju, što trenutno nije slučaj u RH. Prof. Lauc je naglasio kako je RH na drugom mjestu najcentraliziranijih država EU-a. U svom izlaganju posebno je naglasio kako lokalna samouprava mora jačati harmoniju i komunikaciju između građana koji žive na tom području i institucija. Napomenuo je važnost i značaj savjetodavnih tijela (u koja spadaju i Vijeća nacionalnih manjina) koja postoje pri lokalnoj i regionalnoj samoupravi na području RH no čija se mišljenja najčešće ne uvažavaju ili se uopće niti ne traže. Za razliku od situacije u Hrvatskoj, u zemljama EU-a mišljenja savjetodavnih tijela se traže i uzimaju u obzir. Na nivou EU-a postoji Odbor regija koji ima poseban glas pri donošenju odluka lokalnog i regionalnog karaktera na području zemalja EU-a.

Osim toga osvrnuo se na poštivanje ljudskih prava u svim demokratskim država svijeta te spomenuo kako je RH jedna od rijetkih država koja je izjednačila pravo na lokalnu samoupravu  kao jedno od ljudskih prava.

Radionicu za Vijeća nacionalnih manjina Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda organizirao je IPC u suradnji s partnerima na projektu - HILS iz Osijeka, Brodsko-posavskom županijom i Mrežom romskih udruga Hrvatske kroz projekt "Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj" koji se financira sredstvima Europske unije iz programa IPA 2012 i kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade RH.