Studijsko putovanje

1

1


 

U sklopu Interreg Central Europe projekta “Arrival Regions”  IPC je u vremenu od 24.09. do 27.09. sudjelovao na studijskom putovanju u Španjolsku na kojem smo se upoznali s radom CEPAIM fondacije u Sevilli i Teruelu u sferi integracije izbjeglica i migranata.

 

Prvi dio studijskog putovanja proveli smo u Sevilli. Posjetili smo fondaciju CEPAIM gdje su nam prezentirali projekt koji trenutno provode “Red de Centros de Empleo Itaca”. Projektom pomažu integraciji migranata u lokalnu zajednicu pružajući im usluge, pravne i psihološke pomoći te usluge tečaja jezika i prekvalifikacija potrebnih za zapošlajvanje. Svakako je najveći izazov za njih ishoditi potrebne dokumente ako žele ostati te naučiti jezik. Također smo taj dan razgovarali s jednim migrantom koji je prošao kroz proces usluga fondacije te je podijelio svoja iskustva s nama. Posjetili smo i kuću u kojoj migranti mogu boraviti 6 mjeseci po dolasku u Španjolsku te smo vidjeli kako je organiziran njihov svakodnevni život, kako se hrane, gdje spavaju, kojim aktivnostima se bave. Većina je mladih ljudi koji pohađaju nastavu u lokalnim školama i usavršavaju španjolski jezik.

 

Drugi dio studijskog putovanja proveli smo u manjem gradu španjolske Teruelu, u selu La Cerollera gdje smo u prostorijama općine imali priliku razgovarati sa migrantom koji se prije 5 godina doselio u selo zajedno sa svojom obitelji kroz aktivnosti projekta Nuevos Senderos (New Paths). Predstavio se i ispričao svoj put od trenutka migracije do danas. Također je načelnik općine predstavio ulogu općine i zajednice u procesu njihove integracije. Istaknuo je kako je izuzetno važno surađivati s mještanima, upoznati ih s osobama koje se doseljavaju, te ih pripremiti na njihov dolazak. U manjim ruralnim sredinama taj proces je najvažniji. Također smo posjetili fondaciju CEPAIM Teruel gdje su nam voditelji prezentirali Project “Nuevos Senderos”, podijeli s nama izazove koje oni imaju u radu s migrantima te usluge koje nude migrantima i izbjeglicama u svojoj lokalnoj zajednici.

 

Svrha ovog putovanja bila je transfer znanja i iskustava kolega iz Španjolske koji se bave integracijom migranata i izbjeglica u lokalne zajednice s naglaskom na integraciju u ruralnim područjima. Vrlo korisno iskustvo za sve sudionike putovanja jer nas čekaju slični izazovi u budućnosti te ćemo se s istima lakše nositi.