Vodič za osnivanje udruga

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, partnerske organizacije civilnoga društva u Programu regionalnoga razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske priredili su i 12.03.2015. godine objavili Vodič za osnivanje udruga.

Vodič za osnivanje udruga na pregledan i jednostavan način daje upute za sve korake koje treba poduzeti pri osnivanju udruge.

Potreba za izdavanjem ovakvoga Vodiča otvorila se stupanjem na snagu novoga Zakona o udrugama, koji je stupio na snagu 1. listopada 2014. godine, a unio je niz novina u osnivanju i poslovanju udruga.
 
Budući da su sve udruge, temeljem odredbi novog Zakona o udrugama, dužne uskladiti svoje statute u roku od godinu dana od stupanja na snagu novoga zakona i o tome podnijeti zahtjev za upis promjena nadležnom uredu (do 1. listopada 2015.), izdavači su odlučili prirediti ovaj Vodič kako bi pomogli i svim već registriranim udrugama, a i osnivačima budućih udruga.

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić, ovaj Vodič zasigurno će pomoći onima koji promišljaju o osnivanju udruge, ali je njegova najveća važnost u ovom trenutku podrška i pomoć svim onima već registriranim udrugama koje trebaju pomoć pri usklađivanju svojih statuta, ali i poslovanju prema odredbama novog Zakona o udrugama. Pri tome im, pored Vodiča, podršku mogu pružiti i regionalni centri podrške koji provode Program regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.

Vodič za udruge možete preuzeti ovdje

Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva